sinar

Sunday, April 27
Sastera Sabah, apa yang saya fikirkan


Hari minggu, harus bergegas ke Pejabat untuk meneruskan beberapa tugas termasuklah mengurus ketibaan Pengerusi SPR bersama rombongan. Tapi sebelum itu saya ingin memulakan catatan ini mengenai beberapa hal yang sedang bermain-main dalam fikiran. Saya masih mengingat apa yang telah saya katakan kepada sahabat saya Abd Naddin sepanjang perjalanan program ziarah ke atas Budayawan Datuk Haji Shuhaibun Yussuf kelmarin (26 April). Tentang program-program yang harus IPS lakukan. Tentu sahaja ANS bersetuju supaya IPS dilihat secara positif kerana walaupun persatuan ini mempunyai pandangan yang berbeza dalam beberapa perkara dengan DBP Sabah dan juga organisasi lain yang berkaitan, namun begitu peranannya untuk membantu menyemarakkan program-program sastera tetap dilakukannya. Saya tidak ingin memanjangkan persoalan-persoalan yang tidak mungkin kunjung selesai yang saya percaya dialami juga oleh rakan-rakan dalam persatuan penulis yang lain ketika bergulat dengan segala fenomena dalam perkembangan sastera di Sabah.
                  Tentu sahaja kita harus menyusun strategi lebih tersusun, melakukan persiapan-persiapan yang lebih teliti, kemaskini, terkini di samping menyusun jadual perancangan tahunan berdasarkan keperluan semasa. Jika kita hanya bercakap tanpa perancangan satu apapun tidak memberikan makna. Demikian juga sekiranya kita tidak mempunyai sejumlah dana yang menampung segala bentuk pembiayaan program, juga tidak akan membolehkan kita merasa kejayaan yang sebenarnya. Tidak mengapa, kita buat ala kadar sesuai dengan kemampuan. Kita boleh dapatkan sumbangan kawan-kawan yang sudi. Memang bunyinya kurang menyenangkan tapi apa yang boleh kita buat, cuba katakan? Saya masih ingin memegang pandangan ahli dari Papar supaya IPS melakukan perniagaan atau lebih kepada khidmat nasihat penulis dan penulisan. Di samping itu boleh IPS menjual bahan-bahan penulis yang sesuai. Saya ingat membantu golongan penulis dari segi hal-hal yang terpencil ini tidak kurang juga pentingnya. 
                  Apabila sahabat kami dari Kota Belud mencadangkan agar program KOMSAS dilakukan secara 'kembara' tetapi saya lebih memilih mengikut daerah. Apa sahaja boleh, namun saya fikir IPS perlu menyediakan bahan-bahan pembelajaran secara sistematis agar program yang bakal dilakukan itu benar-benar memberi manfaat dan seperti yang dikehendaki oleh para pelajar berkaitan. Fokus kita mungkin berdasarkan karya para penulis Sabah yang terdapat dalam teks KOMSAS seperti Jasni Matlani, Awang Karim Kadir, Saibil Madun, Azmah Nordin dan Amil Jaya. Pendekatan yang paling 'mengena' dalam seminaR atau pUn bengkel KOMSAS ini bukanlah menerusi cara 'berceramah satu hala', hingga menimbulkan ketidak selesaan di kalangan pelajar lantaran wujud rasa jemu, sekejap-sekejap keluar ke tandas dan masuk dengan keluhan yang sama. Kita perlu fikirkan teknik yang paling sesuai dan bagaimana caranya memang telah ada dalam kepala. Saya telah menyerahkan tanggungjawab ini secara berperingkat-peringkat kepada Biro yang telah saya lantik. Program-program yang memberi nafas kepada IPS yang lain juga demikian. Buat berdasarkan kemampuan dan keperluan. Sesekali tapi bermakna saya fikir lebih besar impaknya. Sederhana tetapi menyeluruh saya juga fikir lebih baik.
                  Kita boleh memanfaatkan bangunan DBP Sabah dengan baik, kami fikir demikian misalnya buat program baca puisi setiap bulan di ruang legar berhampiran kantin. Kalau mau dibuat boleh, jika tidak pun perlu mempelbagaikan tempat, hanya satu sahaja yang saya risaukan iaitu komiten mereka yang memegang amanah ini. Memang tidak mudah semudah teori atau kata-kata untuk sesuatu perancangan. Begitupun ini tidaklah menimbulkan masalah besar kerana kami mempunyai pengalaman mengenainya. Saya berkata tidak mengapa jika program baca puisi dibuat di luar Kota Kinabalu. Masih ada badan penulis lain yang boleh melakukannya malah DBP sendiri pun boleh. Saya fikir jika DBP Kuala Lumpur memiliki perancangan yang baik dengan menganjurkan Baca Puisi Kuala Lumpur setiap hari Jumaat minggu ke-3, saya fikir DBP Sabah pun boleh memikirkannya. Mungkin isu yang saya bangkitkan dalam tulisan kelmarin akan timbul jika hal ini dikembangkan.
                  Sentiasa mendekati segenap lapisan penulis yang aktif atau tidak, yang muda atau yang veteran, yang baru atau sesiapa sahaja yang mempunyai minat mendalam terhadap sastera dan bidang penulisan bukan kreatif, saya fikir ia memerlukan pendekatan yang serius. Penulis kita merata di segenap pelusuk negeri, tidak dapat dielakkan jika mereka mengatakan keterpinggiran mereka daripada arus sastera perdana waima di peringkah Sabah pun. Satu ketika dahulu Datuk Shuhaibun berjaya mengumpul rakan-rakan penulis lamanya di Papar. Memang bermakna sekali, kami berkesempatan berkenalan lebih dekat dengan mereka. Mereka gembira kerana setidak-tidaknya masih diingat walapun telah lama tidak menulis. Begitu juga para penulis yang lahir dan pergi selepas mereka barangkali perlu dikumpul dan kita boleh lakukan 2 atau 3 kali setahun mengikut tempat atau bahagian di Sabah ini. Selain daripada ni, kita juga perlu mewujudkan sebuah pangkalan data, saya fikir ini telah dilakukan oleh DBP Sabah, namun perlulah digerakkan lebih tersusun untuk memudahkan para peneliti serta pengkaji sastera, bahasa dan budaya yang ingin melakukan kerja-kerja penyelidikan. Inilah yang sering dibangkitkan apabila para peneliti atau pembicara sastera jarang mengangkat karya-karya serta pengarang-pengarang kita di peringkat nasional lantaran kekurangan sumber dan punca perolehan. 
                     Mudah-mudahan sahaja apa yang tercatat dalam tulisan ini merangsang kita semua melakukan sesuatu pencerahan terhadap perancangan sastera, bahasa dan kebudayaan dalam satu acuan yang sistematis, mewujudkan impak yang besar kepada sastera tanah air. Saya akan menulis isu-isu lain selepas ini. Insyaallah.

2.

Setelah 6 bulan berlalu saya memecahkan 'cuti' dengan DBP Cawangan Sabah apabila membawa masuk kenderaan dan menjejakkan kaki ke bangunan tersebut. Kebetulan sekali orang pertama yang jumpa sebaiknya keluar daripada kereta ialah Abang Emin Madi. "Aduhai lama aku cari kau tau..." Itu ungkapan awalnya, seperti biasa bertukar khabar dan inilah pertama kali selepas beberapa bulan ucapan tahniah buat beliau kerana menerima Hadiah Ketiga Peraduan Menulis Novel sempena 50 tahun DBP. Saya menceritakan kepada beliau tentang Kampung Salarom yang kebetulan menjadi judul novel beliau yang menurutnya sebuah catatan yang diadunnya semasa melawat kampung berkenaan. Kampung Salarom terletak di kawasan Pensiangan Sabah, agak pedalaman juga dan sukar dihubungi."Tunggulah nanti diterbitkan DBP," ujar Abang Emin sebagai jawapan pertanyaan kedudukan novelnya sekarang seterusnya menyatakan lahir sebuah lagi novel yang sedang dalam proses ciptaan. Katannya, bila sudah menulis tidak boleh berhenti. Syukurlah, namanya penulis tidak ada masa untuk bersara.
                  Ada beberapa orang sahabat penulis yang saya lihat bersembang di kantin Dewan. Mohamad Daud Mohammad, orang penting di DBP Kuala Lumpur 'menangkap' saya menyampaikan beberapa perkara penting untuk difikirkan terutama sekali bagaimana pengajaran sastera di sekolah harus dilaksanakan dengan betul. Beliau akan membentangkan sebuah kertas kepada tenaga pengajar sastera di Perlis dalam masa terdekat ini. Sambil mengakui banyak isu yang boleh diketengahkan untuk memperkasakan lagi pengajaran sastera selain daripada pendekatan pengapresisian sastera di sekolah-sekolah, beliau berpendapat ramai tenaga pengajar sastera tidak faham konsep sastera sebenarnya. Malah, katanya lagi ada juga penulis yang memiliki sindrom pemahaman yang sama terhadap sastera. Saya agak tertegun juga mendengar ungkapan sebegitu rupa.
                  Misalnya apabila melihat secara mengakar, ada pengarang yang gagal mengenal pasti intipati sebenar karyanya apabila meletakkan sesuatu judul yang tidak lebih daripada usaha untuk memikat pembaca. Misalnya Bagaton, MDM berpendapat Amil Jaya tidak meletakkan 'bagaton' itu sebagai intipati novel yang baik dari sudut permasalah lain itu. Alangkah baiknya sekiranya unsur-unsur bagaton yang sebenar diangkat secara mendalam dan mendasar, sudah pasti novel Bagaton bakal menjadi sebuah lagi karya 'masterpiece' yang penting bagi bangsa kita. "Anda bacalah kertas kerja yang saya sediakan untuk program hari ini," sambung MDM agar isu ini dapat dibincangkan lebih akrab. Perbualan kami sebenar agak panjang juga lantaran lama tidak berjumpa jika tidak 'terganggu' oleh Ketua Satu Gapena, Tan Sri Datuk Ismail Hussien. Saya tidak begitu 'menyapa' Tan Sri Ismail, entah mengapa tapi dalam hati kecil saya ada sesuatu yang saya pandang ke dalam dirinya yang bertentangan. Apa pun juga saya tetap bangga kerana setidak-tidak Sabah mereka jejaki untuk mengupas sebanyak mungkin isu-isu berkaitan nasional, isu perpaduan dan kesatuan bumiputera (jika di Semenanjung penyatupaduan orang Melayu). 
                  Di situ saya juga bersapaan dengan teman-teman penulis seperti Mat Sakiran, Juri Durabi, Raymond Majumah/Mohd Azalan/Irwan Nur, Jasni Matlani, Cik gu Mohzar, kerabat IPS Mabulmaddin dan  Julius Mokejal. Saya merasa teruja juga bila bersama-sama penulis-penulis tersebut walaupun perjumpaan seperti ini bukan baru, maksud saya dalam jumlah yang kecil. Seperti ditulis oleh Julius dalam Kemsas program sebesar ini harus mengajak lebih ramai penulis hadir untuk menghayati perjuangan Amil Jaya. Ini bukan menidakkan usaha pihak penganjur, memang bukan mudah membawa sejumlah yang besar penulis, peminat atau peneliti sastera untuk sebuah program ilmu seperti ini selain menerusi usaha paksaan; misalnya membawa para pelajar sekolah! Keadaan ini berlaku di mana-manapun. Tidak mengapa jika program ilmu dibuat dalam bentuk yang sederhana sifatnya tetapi diikuti oleh sejumlah orang yang kecil tetapi berkualiti. Bukan sekadar mengikuti tetapi tampil memberikan interaksi yang menghidupkan majlis. Namun sekiranya program sebesar - Pemikiran Amil Jaya - ini dibuat di ruang yang kecil seperti bilik Sudut Penulis, sudah tentu 'roh' ketokohan beliau juga turut jatuh. Saya fikir begitu. Memang tiada cara lain selain memberikan perhatian kepada sasaran setiap program. Apakah ilmu yang bakal tercerna itu disebabkan mega dan megahnya atau pun meletakkan cahaya ilmu itu untuk insan-insan yang memiliki kualiti hidup serta pemikiran yang hebat, kita perlu mencorakkan pandangan ini agar segala niat yang murni itu sentiasa mendapat berkat daripada kemurnian itu juga.


PUSTAKAIQBALNAZIM
                  


Posted at Sunday, April 27, 2008 by Hasyuda Abadi (HA)

HA
April 29, 2008   04:42 PM PDT
 
Terima kasih, pandangan membina.Saya memang mewujudkan Kemsas untuk tujuan itu juga, malah pernah mengkhabarkan kepada khalayak sastera yang baru mendekati sastera/penulisan termasuklah ahli IPS. Hanya di Sabah, penulis kurang memanfaatkan kemudahan internet, tidak seperti yang saya tahu drp sahabat di Indonesia, mampu membangun menerusi bimbingan dalam talian.
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


CommentsPrevious Entry Home Next Entry

KREATIF HASYUDA ABADI

Saya juga berada di blog
MEMBELAH KABUT
klik sahaja,
anda dialu-alukan...


 


Dengan sepasang sayap jelita ini
aku akan pergi ke mana sahaja
menjelajah dunia Cinta-Nya...

Sesawang sebelumnya:
LAMAN AKAR CAHAYA
Mailing List:
LAMANAKARCAHAYA YAHOO-GROUPS
PANTUN HARI INI

Memburu rusa di hutan simpan,
Bersama kawan anak Pak Kayat;
Gembira rasa hari persandingan,
Moga berkekalan ke akhir hayat.

Dari Pensiangan ke Pekan Kimanis,
Membeli ikan di Tamu Papar;
Hari persandingan peristiwa manis,
Tiada berulang masa beredar.

Membeli reload di Tanjung Aru,
Jangan lupa membeli laksa;
Selamat menyambut pengantin baru,
Suka duka sama dirasa.


LAYARI KOLEKSI PANTUN HA
YANG LAIN DI SINIPROFIL HA
Salasilah Keturunan Liwas

SAYA dilahirkan di tangan Bi' Susur - bidan kampung ketika masyarakat Sabah masih di bawah era British North Borneo Company. Ayah suku kaum Murut Tenom, Sabah sementara ibu suku kaum Jawa daerah Beaufort. Saya bergelar 'abang tua', 'pak tua' dan 'atuk tua' kepada lima adik - seorang lelaki dan empat perempuan, 18 anak-anak saudara dan seorang cucu. Latar awal kehidupan kecil, dibesarkan dalam kawasan perladangan getah (Lumadan Estate) dan terdedah dengan aktiviti seni pementasan bangsawan, sandiwara, persembahan kugiran dan tarian di tempat kelahiran yang dipergiat oleh para pendidik sekolah dan warga ladang.  Sila Klik Kelanjutannya

SENARAI PENERBITAN BUKU HA
Antologi Puisi Bersama

1] Sematan (GPPS, Sarawak 1984)
2] Titian Rindu (DBP Sabah, 1987)
3] Kekasih (DBP Sabah/MUIS, 1987)
4] Perubahan (DBP, 1988)
5] Siapakah Antara Kita (DBP, 1988)
6] Ujana Laut Ujana Hati (DBP Sabah/MUIS, 1989)
7] Mengenang-Mu (DBP, 1989)
8] Nyanyi Dari Desa (BAHASA/ANAK SENI, 1990)
9] Perkasihan Musim (DBP Sarawak, 1992)
10] Luka Bosnia (BAHASA, 1992)
11] Al-Kahfi (DBP Sabah/MUIS, 1992)
12] Kiswah Rindu (DBP Sabah/MUIS,1993)
13] Nafas Utara Borneo (DBP Brunei, 1994)
14] Qiam (DBP Sabah/MUIS, 1995)
15] Kafilah (DBP/MUIS, 1996)
16] Mujaddid (DBP Sabah/MUIS, 1997)
17] Tasbih Rindu (DBP Sabah/MUIS, 1998)
18] Penyair, Alam dan Kemanusiaan (DBP, 2000)
19] Antologi Puisi Cyber: Graffiti Gratitude
(Yayasan Multimedia Sastera, Bandung,
Indonesia, 2001)
20] Sapaan Bonda (DBP Sabah/MUIS, 2002)
21] ‘Iktikaf (DBP Sabah/MUIS, 2003)
22] Nyanyian Iman (DBP Sabah, 2004)
23] Nyanyian Pulau-Pulau (DBP Sarawak, 2004)
24] Antologi Puisi Sufi: Cinta Pohon Tamar
(Jahabersa Johor Bahru, 2004)
25] Hadrah Cinta (DBP Sabah, 2005)
26] Manuskrip Luka Bangsa (PENA, 2006)


Kumpulan Puisi Persendirian

1] Balada Paduka Mat Salleh (DBP,1989)
2] Akar Cahaya (IPS, 1997)
3] Datang Kembali (IPS, 1997)
4] Menginai Badai (DBP Sabah, 2004)
5]
Sinar Sirna (DBP, 2006)
6] Lebur yang Abadi (Iris P&D, 2008)
7] Buku Kumpulan Pantun persendirian:
Usul Mengenal Asal
(Iris P&D, 2008)


Kumpulan Cerpen Persendirian

Sepasang Sayap Jelita (Inpes, 2004)

Antologi Cerpen Bersama

Rantau Utara, (DBP Brunei, 1989)
Ibrah (Jabatan Hal Ehwal Agama Islam
Negeri Sabah, 2003)


Antologi Skrip Drama Pentas

Unduk Ngadau, (DBP, 2005)

Antologi Kertas Kerja

Idealisme & Intelektualiti dalam
Karya (PENA, 2005)
TEGAK RUMAH KERANA SENDI
RUNTUH SENDI RUMAH BINASA
SENDI BANGSA IALAH BUDI
RUNTUH BUDI RUNTUHLAH BANGSA


BUKU-BUKU PUISI HA

Balada Paduka Mat Salleh (1989) Kumpulan Puisi Menginai Badai (2004) Antologi Puisi Cinta Pohon Tamar
Kumpulan Puisi Sinar Sirna (2006) Kumpulan Cerpen Perseoranganku: Sepasang Sayap Jelit (2004) Koleksi Puisi LEBUR YANG ABADI (2008) diterbitkan oleh IRIS Production and Distributors

PUSTAKA IQBAL NAZIM
(Koleksi HA)

Sedang dibina. Insyaallah bakal menjadi rujukan bersama.Sedang dibina. Insyaallah bakal menjadi rujukan bersama.

Di bawah ini buku-buku Guru dan Idolaku...
Kumpulan Puisi 'Ziarah Tanah Kudup' karya Kemala: GurukuKumpulan Puisi 'Nafas-Nafas Nurani' karya As-Suhaimi: IdolakuKumpulan Puisi 'Perahu Melayu di Lautan Khulzum' karya Hj Johar Buang: Idolaku

Puluhan tahun duduk mengarang, jadilah Sepasang Sayap Jelita, Berkurun tabah kasih menatang, abadilah sayang didakap setia.


Bersama mama dan bapa
(1962)Sertai KEMSAS
Powered by groups.yahoo.comAKTIVITI HA19 APRIL 2008:
MESYUARAT AGUNG IPS KE-17
26 APRIL 2008:
ZIARAH SASTERAWAN: DATUK HJ SHUHAIBUN YUSSUF
27 APRIL 2008:
SEMINAR PEMIKIRAN AMIL JAYA
30 APRIL 2008:
TAKLIMAT PENGHAYATAN SASTERA DAN BUDAYA
2 MEI - 4 MEI 2008:
PROGRAM PENGHAYATAN SASTERA DAN BUDAYA DI KEM KUBENA SIPITANG [Dibatalkan]
5 MEI - 6 MEI 2008:
PROGRAM PENGHAYATAN SASTERA DAN BUDAYA DI KEM TANAKI TAMBUNAN
7 MEI 2008:
MENYAKSIKAN MALAM CITRA PUISI PPSB DI KEM WAWSAN KG OVAI PAPAR
6 JUN 2008:
MAJLIS PENUTUPAN PROGRAM LATIHAN KHIDMAT NEGARA SIRI 2/2008 DI KEM TANAKI TAMBUNAN
21 JUN 2008:
CERAMAH KOMSAS DI SMK MEMBAKUT, SABAH

18 JULAI 2008:
CERAMAH KOMSASM DI SMK NARINANG KOTA BELUD

25 - 28 JULAI 2008:
LAWATAN SAMBIL BELAJAR KE BALI INDONESIA


CERPEN HA
['Link'nya sedang dibina, maaf]
Memilih Diam
Kepala-Kepala
Ekor
Seberkas Idea Tentang Pohon
Debu, Besi dan Sebuah Kebosanan
Dicitrakan Tentang Sesuatu yang Melompat
Bagai Dedalu
Citra Tidak Berakhir di Sini
Hanya Namanya Khartizah
Sahabat Saya yang Hilang
Seniman
Maruah Harith
Jambatan Terbentang Tirus

PAUTAN HA
Ikatan Penulis Sabah (IPS)
Dialog Puisi Sinar Sirna
Koleksi Puisi Lebur yang Abadi
Koleksi Pantun Usul Mengenal Asal
Buya Hamka
Laman Akar Cahaya
Kebudayaan Kesenian Warisan
Mekar Budaya Production
ABIM Sabah
Kemsas
Komposisi OnLine
Istimewa Untukmu
Zikir Group
Klik DBP
DBP
GAPENA
Penyair Terbilang
SEA Write Award
Nobel Prize
Famous Poets anda Poems
Arkib Nobel Prize
KaryaNet
Permata Kata Khalil Gibran
Gramedia
Barisan Nasional
Parti Keadilan Rakyat
PAS
Novel Melayu
Kadayan Universe
Teater Perdana 2006
Putera.Com (Rujukan ICT)
Asterawani Brunei DS
Persatuan Penulis Negeri Sembilan

SASTERAWAN NEGARA
Keris Mas: 1981
Datuk Shahnon Ahmad: 1982
Datuk Dr. Usman Awang: 1983
Datuk A.Samad Said: 1986
Arena Wati: 1987
Dr. Muhammad Haji Salleh: 1991
Datuk Nordin Hassan: 1993
Datuk Abdullah Hussien: 1996
S.Othman Kelantan: 2001

SASTERAWAN MALAYSIA
Ahmad Patria Abdullah
Amaruszati Noor Rahim
Azizi Hj. Abdullah
Arisel B.A
Armiza Nila
Abdul Latip Taib
Amin Minhad
Ariff Mohamad
Asmiaty Amat
Azmah Nordin
Baha Zain
Dahiri Saini
Darma Mohammad
Dharmala NS
Faisal Tehrani
Fuzail Dubai Version
Ghazali Lateh
Hashim Yaacob
HM Tuah Iskandar
Helmy Samad
Jaafar Hamdan
Jaya Ramba
Jeniri Amir
Jiwa Rasa
Lily Haslina Nasir
Marsli N.O
Lutfi Ishak
Mawar Shafei
Nazmi Yakub
Nimoiz TI
Nisah Hj Haron
Paul Nanggang
Rahmat Haron
Roslan Jomel
Salina Ibrahim
Saiee Driss
Sahrulnizam Abdul Talib
Sharul Rizal
Shamsudin Othman
S.M.Zakir
Siti Zainon Ismail
Sri Diah
Wan A.Rafar
W.B.Rendra
Yussuf Fansuri
Zaid Akhtar
Zurinah Hassan

SASTERAWAN NUSANTARA
Pramoedya
Goenawan Mohammad
Agus Noor
Mussidi
Nanang Suryadi
Isa Kamari

SAHABAT HA
Tiara (Singapura)
Rem (Little Norwich)
Hj Ismaily Bongsu (Membakut)
Ony (Sahabat Karib)
Lenny (Kuala Lumpur)
Kanda ABM Fajeer (Sandakan)
Laliman Hj. Ahmad
Katerina Tati (Kota Kinabalu)
Puteri Ezza (Kunak)
H.B Johar (Singapura)
Nurul Omar (Sandakan)
Moyank (Balikpapan)

TOKOH PILIHAN
Tun Mahathir Mohammad
DS Anwar Ibrahim
YB Lim Kit Siang
A.Kadir Jasin
YB Datuk Sharir Abdul Samad
Ruhanie Ahmad
Syed Hussien Alattas
Mohd Sayuti Omar
Khalid Jaafar
Rustam A.Sani (Allahyarham)
Ainon Mohd
Ustaz Najimudin
Datuk Salleh Tun Said
YB Datuk Abdul Rahman Dahlan

MEDIA PILIHAN
Utusan Malaysia OnLine
Aliran Charter 2000
Asia News Network
Gerbang Tempur Politik Maya
BERNAMA
Berita Harian OnLine
Bulletin Malaysia
e-Media
Harakah Daily
Gundohing (Koleksi Maklumat Sabah)
Malaysia Central: Online Press
Malaysia Kini
Diari Pemantau Media Malaysia
Malaysia News
Malaysia Post
Malaysia Today
Malaysia Kita
Merdeka Review
Nanyang Online
Reuters Malaysia
Republika Online
Tempo Online
Screenshots - Jeff Ooi
Sightings
Vanakkam Malaysia
Yahoo! Malaysia News

CATATAN MENARIK
[dedikasi buat putera-puteriku]

Ayat-Ayat Cinta: Sebuah Lagu
Cerpen: Seberkas Idea Tentang Pohon
Tamadun:Tanggapan Penyair
Lagi Fasal PPSB
Pencerahan Persuratan dan Budaya di Sabah
Selamat Hari Ibu
Merenung Semula PPSB
Kem Tanaki Tambunan: PPSB yang Tidak Dilupakan
Puisi: Kerana Matahari
Perihal Seniman dan Ahli Yang Berhormat
Puisi: Mencari Mutiara
Sastera Sabah, Apa Yang Saya Fikirkan
'Taboo' Sebuah Bangsa
PPSB: Sikap Acuh Tak Acuh dan Perjuangan
Sastera Sabah, Apa Yang Saya Fikirkan
Sebuah Ziarah, Orak Arik Sastera
Puisi: Perbualan Sunyi
Negaraku, Rustam yang pergi dan Amil Jaya
Hari Bumi dan Krisis Makanan
Selepas Mesyuarat Agung IPS
Petikan Ucapan HA - MAIPS
Puisi: Saat Kutemui Kesedihan
Berfikir Secara Negatif yang Baik
Merindui Segala Pertemuan
Puisi: Berapung
Puisi: Belantara Nestapa
Adakah Perjuangan Penulis Sekarang?
Apa Khabar Penulis Sabah?
Samudera Kesusasteraan Melayu:
Sastera Negeri di Bawah Bayu [ Siri 1]

Samudera Kesusasteraan Melayu:
Sastera Negeri di Bawah Bayu [ Siri 2]

PuisiAmil Jaya: Mutiara di Lautan Dalam
Sastera, Sebatang Lilin
Sastra dan Nilai Kesukarelaan
Mematangkan Pemimpin
Merasa Selesa
SDC - Sebuah Enigma
Puisi kepada Dinda Sasjira
KOMSAS dan Penulis Mapan
Sastera Sebagai Milik Kebersamaan
Long Pa'Sia
Puisi Hujung
Sastera Sabah Masih Ketinggal (UM)
Kemandulan Minda Sebuah Tohmahan
Setelah Letih Bersastera
Sekali Berani Berdusta
Catatan yang Tertangguh (Surya Irawan)
Catatan Deasoka Abd Naddin Tentang Kuli
Pasang Surut Kreativiti Penyair
Beberapa Pandangan Tentang Isu Penerbitan
Memiliki Buku Puisi Sendiri Selepas Dialog
Nasib Penulis Sabah
Komuniti Sastera Desa
DBP Sabah: Mengembalikan yang Tiada
50 jam Baca Puisi Tanpa Henti
Di Mana Penulis?
DBP Sabah: Apa yang Terjadi
Teater Main-main atau Main-main Teater
Pengantar 'Kitab Sehabis Peristiwa'
Wakil Rakyat
apakah yang Anda Lihat Sebagai Pengarang?
Wawancara BH dengan HA
Ramlie di Mana Kini?-Balasungkawa Ramlie Golah
O Kemerdekaan!
Dondang Penghormatan
Mencari Megakarya
Membedah Karya Sendiri
Sebuah Duka Buat Malaysia (Nurin)
Isu yang Membengangkan
Bagaimana Nawaitu Tercipta
Sajak Anak Belantara
Lirik Samseng
Lirik Angguk2 Geleng2
Di manakah Laila?
I B U
Di Kem Wawasan Kg Ovai
Pantun HA-KeRin 1
Serasehan Buku dan Foto
Pantun HA-Shukri
Pantun HA-REM
Pantun HA-KeRin 2
Memilih Ketua
Gendang Perkhabaran
Beberapa Pandangan Tentang Isu Bayaran Penulis

DENGAR BACA SAJAK
Live: Pastoral Mantanani
Klik! Adik Membebel

BACA MAKALAH HA
Megakarya:
Gagasan Generasi Baru

Sastera Siber:
Kesan Budaya dan Bahasa

Samudera Kesusasteraan Melayu:
Antara Cabaran dan Harapan [Siri 1]
Samudera Kesusasteraan Melayu:
Antara Cabaran dan Harapan [Siri 2]


DENGAR LAGU PILIHAN HA

Selamat Menyambut Pesta Kaamatan ...

Stracie Angie Anam (Stacy AF6)
KEBANGGAAN SABAH
P U I S I:::P I L I H A N

PUISI ANTI DADAH
Belia tanpa dadah...

Tajuk: MISI GENERASI
Karya: Zaen Kasturi

Mengapa lorong berjelaga ini diredahi?,
Dan lembah bernanah ini dituruni?,
Sedang denai hayat di hadapan,
Sayup memandang,
Sedang sinar iman di belakang,
Setia menyuluh jalan,
Denai diterokai,
Dari kasih sayang ayah bonda,
Sinar yang terpercik,
Dari jiwa dan harapan bangsa,
Dan Tuhan tidak pernah berkata,
Bahawa nafsu lebih mulia,
Daripada akal manusia,
Sekali diredahi lorong berjelaga,
Sejuta kali mendung hitam di langit sukma ibunda,
Sekali dituruni lembah bernanah,
Sejuta kali tersayat luka di wajah bangsa,
Otak dijajah serbuk dan habuk khayalan,
Iman ditusuk jarum dari mata syaitan,
Jiwa disimpan dalam kapsul kenaifan,
Seluruh hayat terapung,
Di sungai zaman,

Ini seteru zaman baru harus ditentang,
Dengan semangat padu,
Tak kira apa nama kamu,
Mereka, dia dan aku,
Kerana anak-anak kita,
Diintip setiap waktu,
Sekali leka,
Seribu kali menyesal,
Tidak mudah berlaku,

Mari kita gempur lorong berjelaga,
Agar ruyup luka di wajah berhemah,
Mari kita lafaz ikrar,
Menjadi sumpah berakar,
Mari kita genggam,
Tekad membangun generasi berdaulat,

Ini misi generasi masa kini,
Tidak ingin menjadi cermin yang retak,
Di kamar nusa,
Tidak ingin menjadi album kosong,
Di lantai sejarah,
Gempur!!...,
Gempur lorong berjelaga,
Gempur!!...,
Gempur lembah bernanah....

[Sumber: AADK]PUISI-PUISI HASYUDA ABADI


HANYA SEBUTIR DEBU

benar hanya sebutir debu yang tahu adanya ialah tiada berbanding adaNya yang Ada kerana Dia sentiasa Ada. berbanding debu hanyalah fana yang tidak memiliki apa-apa bergelut dalam lingkaran makna debu-debu lain di bawah sana. lantaran debu itu abadi masih tahu wujudnya kerana masa lalu terungkap rahsia insaf yang tidak sirna dalam sinar yang tertanam jauh di perdu kalbu. debu yang diinjak-injak ini juga tidak mampu. meski tahu wujudnya hanya sisa-sisa musim menyelinap di bawah tikar musallah meratapi kerdilnya tiada terpadankan kebesaran Dia. bahkan manusia yang gagah tapi sirna tahunya bahawa debu adalah titik buatnya. tak siapa mampu memandangnya tapi pasti merasai wujud debu jika memahami sesiapa jua akan sirna dalam warnanya.


TAK TINGGAL RUPA

setiap ada Engkau kukira telah tenggelam dimamah detikMu, tak kukukuh, telah lebur setiap ada Engkau dalam wangi taman tak kumampu mendongak selain runduk menumpukan khusyuk bagai serangga di daerah fauna. Setiap ada Engkau hanyalah debu sebagaimana al-Hallaj yang bernaung di bawah kekuatanMu tak tinggal rupa selain zarah-zarah maha debu.LIPATAN BUNGKAM

hanya memandang ragam bungkam meski mengakar lara di lingkaran kehidupan, suara hanyalah pengantara biasa jambatan maksud tanya atau senarai jawab. diam tercipta damai, merasainya lebih wujud, memaknainya lebih faham. barangkali saatnya tiba santun lebih rahsia daripada memandang setiap bahasa terungkai di sebalik makna bentukan aksara yang dilafaz yang segera mengundang soal. jika terdengar sapa itulah suara menyampai khabar walau hanya di alam bungkam. meski sukar segalanya tertumpu di punca rahsia yang maha rahsia tak mungkin ada yang tahu. rungkailah kalimat setiap dinding ingat, datangkan segala perca cobekan duka di dalam lipatan bungkam, tuang renjis bara di lamannya, seadanya reda rela, andai demikianlah hukuman buat sibuta dibius bisu. di lahad sukma semadi sebati rahsia wangi kuntuman bunga tanpa pernah layu.AINULHAQ

beberapa hari yang lepas tentang bulan, denyut bumi bertambah disimbah cahaya, tapi yang sebenarnya cahaya itu ialah lapisan cahaya atas cahaya mahajelas tidak seperti yang kau perhati tanpa kewujudan ainul haq. betapa leburnya kejadian buat hamba hanya selayak debu tak tertanding keagungan yang diperlukan makna terhadap peristiwa itu. keagungan itulah yang memandu akal mentafsir hadir sebagaimana kau fahami sesuatu yang dimiliki selain kesementaraan. beberapa hari yang lepas kau terbabas pada batas-batas kejadian tatkala sinar bulan yang mengambang penuh itu hanya cahaya yang sementara kerana sumbernya sahaja yang layak memandu kebenaran hakiki.

[Koleksi Puisi Kerohanian: LEBUR YANG ABADI]


Renungan kerohanian ada di sini...

rss feed