sinar

Saturday, January 26
KOMSAS & Penulis Mapan?

oleh REM

(i)
Saya fikir ini adalah skandal terbesar negara ketika ini. Barangkali lebih provokatif daripada isu filem panas si mantan Menteri Kesihatan. Setidak-tidaknya, perbuatan si menteri itu hanya mencemar moral dan kredibiliti sendiri. Ia bukan satu kebinasaan akhlak yang berjangkit. Dari satu generasi ke satu generasi.

(ii)
Kemelut KOMSAS ini sangat kritikal. Ia bukan lagi bersifat dosa peribadi. Ini adalah jenayah intelek yang bakal menjadi kudis kepada pemikiran generasi muda akan datang (khususnya pelajar). Ia barangkali akan turut meracuni anak-anak kita (atau orang-orang yang kita sayangi). Mujur ada aktivis-aktivis muda macam Nisah Haron dan Faisal Tehrani. Yang begitu berani `melawan arus'. Mereka tidak gentar melawan kerana bagi mereka, kerja penulisan mereka adalah cinta pertama. Bukan periuk nasi semata-mata.

Tidak seperti kebanyakan penulis Sabah, yang secara sinis sering dicuit oleh Hasyuda sebagai `pendiam yang elegan'. Atau bolehkah saya kata: penikus yang berhati mulia? Golongan pejuang yang rela menjadi kerbau tunggangan para teraju `establishment'. Ya, dalam banyak isu dan kemelut sastera (sama ada negeri, nasional atau serantau) – kita lebih suka meminggir diri. Tidak berani mahu mengaum, apatah lagi untuk mencakar. Bahkan, mau mengeluh pun masih bertapuk-tapuk.

Gentar sangatkah kita kehilangan periuk nasi yang tidak seberapa itu? Atau pemikiran kita sendiri masih begitu dangkal untuk menjangkau persoalan-persoalan seperti ini? Beberapa bulan dulu, saya mendapat `sms' daripada Hasyuda yang nadanya begitu sayu dan menghibakan. Saya mengerti dan sangat simpati dengan pergolakan rasa yang beliau alami. Tapi apalah daya untuk membantu. Ini adalah soal menentang `budaya pincang' yang sudah lama tumbuh utuh. Bukan soal mahu memerangi seorang dua individu!

Kekecewaan Hasyuda (yang saya anggap seorang pejuang sastera paling idealis dan tegar di Sabah!) mengundang satu pertanyaan. Mentaliti khalayak pejuang sastera/bahasa di Sabah, bilakah akan berubah? Atau, siapakah yang harus ditunggu untuk mengubahnya? Kita semua adalah manusia. Bukan peralatan yang boleh dioperasikan secara paksa macam mesin mekanikal. Anjakan harus datang dari hati sendiri. Bukan dari provokasi luaran.

(iii)
Skandal KOMSAS ini bukan hanya hangat kerana ia terang-terang menghina Sasterawan Negara dan para aktivis sastera tulen (yang karyanya sudah diiktiraf mengikut piawai kualiti kesusasteraan). Yang lebih menjerihkan adalah pilihan dayus kumpulan penilai yang sungguh muka-tak-reti-malu itu. Mereka mengangkat karya-karya pop sebagai teks rujukan sastera di sekolah, dan mereka dengan bangga menguar-uarkan keputusan itu sebagai sangat tepat.

Wah, selepas lebih 50 tahun Malaya merdeka (dan Malaysia Timur juga sama-sama menumpang kendera kemerdekaan itu beberapa tahun kemudian), kenapa kita tiba-tiba melangkah beberapa tahun ke belakang? Saya fikir orang putih di United Kingdom pun akan meludah muka kita dengan penuh jijik kerana tindakan yang sungguh bengap ini!

Kalau hal-hal yang glamour, kita sangat berahi mahu mengikut dan meniru gaya mantan penjajah kita (yang memang diakui tamadunnya telah mencapai fasa moden 200 tahun lebih awal berbanding kita). Mereka mahu ke angkasa, kita pun gatal bergolak bergadai mahu ke sana. Bila orang putih mahu belayar keliling dunia, atau mahu jadi gila meroyan ingin ke kutub utara (yang tiada apa-apa kecuali gurun tundra yang tandus!), atau mahu berenang merentas Selat Inggeris -- kita juga tak mahu ketinggalan. Habislah duit rakyat (baca: hasil caruman kita semua sebagai para pembayar!) dibelanja untuk mencari glamour dunia atas nama `Malaysia Boleh'. Huh, kononnya!

Malangnya, dalam soal intelektualiti, kita tak pula pandai meniru perkara yang baik-baik. Orang putih begitu bangga menggunakan teks Shakespeare sebagai rujukan sastera di sekolah. Kita pula terkinja-kinja beruk mahu mengangkat karya-karya pop hasil tangan para penulis picisan. Alasannya? Karya-karya sastera yang berkualiti kononnya dianggap berat dan sarat dengan pemikiran. Justeru, ia membantutkan minat para pelajar untuk memesrai sastera. Sebab itu lebih bagus pakai karya-karya sastera yang berciri agak ke-Mangga-an atau ke-UTRTV-ian.

Wah, sungguh senang memberi alasan. Begitu mudah pula memberi penyelesaian. Ibaratnya begini: anak-anak saya tidak begitu minat mahu makan. Mau disuap makanan pun mereka rasa begitu berat dan susah. Jadi, untuk menyelesaikan masalah -- maka saya sogok mereka dengan makanan-makanan pop `junkies' seperti MacDonald, KFC dan Pizza Hut. Apa gunanya dapat menambah minat makan (anak-anak) dan memudahkan kerja (ibubapa) jika kita terpaksa mengorbankan nilai khasiat dan zat pemakanan?

(iv)
Kita tertanya-tanya. Bodoh totok sangatkah anak-anak bangsa Malaysia (sampai tak boleh mengapresiasi karya A. Samad Said atau Faisal Tehrani) dibanding dengan anak-anak orang putih (yang begitu gigih menekuni karya Shakespeare)? Sepatutnya ahli-ahli JK Penilai itu harus berfikir: kenapa mereka di Barat tidak gunakan karya-karya pop best-seller seperti Jeff Archer, JK Rowling, Sidney Sheldon sebagai  teks rujukan sastera? Tentunya kerana mereka sedar ia tidak mengandungi elemen dan nilai kesusasteraan yang wajar diterapkan kepada generasi muda di sekolah.

Ini bukan soal anti karya-karya pop. Bukan. Tapi sastera adalah sastera. Sebagai satu bentuk disiplin ilmu dan pendidikan, sastera itu harus diberi definisi yang khusus. Bukan sekadar mengambil jalan mudah – bahawa semua tulisan kreatif itu layak digelar manuskrip kesusasteraan. Macam Matematik juga. Kita tidak boleh suka-suka menggariskan domain subjek ini dengan mengatakan – bahawa semua bentuk pengiraan itu layak jadi komponen pengajaran Matematik. Kita mesti pertimbangkan kewujudan elemen kalkulus, algebra, statistik dan seumpamanya.

Begitu juga dengan subjek kesusasteraan. Susah atau senang, bukan alasan untuk lari dari hakikat dan tuntutan. Semata-mata kerana mahu menambah minat pelajar, kita tak boleh sewenang-wenang `mempermudahkan' (atau lebih tepat, memperlekehkan) silibus sastera. Teks sastera haruslah mengandungi komponen pemikiran, nilai, falsafah dan estetika (dari segi struktural dan persembahan) pada kuantiti dan tahap tertentu. Kalaupun kita dapat (ya, saya kata KALAU!) menambah minat pelajar melalui penggunaan karya pop, itu tidak memberi sebarang makna. Apa gunanya wujud percambahan minat, jika ia dicapai dengan cara melacurkan nilai-nilai sastera dalam silibus.

Ya, kita semua memang sedar. Wujud masalah dari segi kandungan `yang berat dan sarat dengan pemikiran'. Tapi, ini bukan hanya berlaku secara esklusif dalam subjek sastera. Ia juga turut berlaku dalam matapelajaran lain (Matematik, sebagai contohnya). Bolehkah kita tingkatkan minat dalam subjek Matematik dengan menjadikan silibus matapelajaran ini `lebih mudah dan berciri pop'? Misalnya, dengan cara menggugurkan elemen kalkulus, algebra dan statistik yang sangat `sarat' dan berat itu. Kita cuma ajar elemen-lemen pop yang digemari oleh anak-anak muda, seperti pengiraan campur-tolak-bahagi. Bolehkah?

Bukan saja tidak boleh. Malah, ia tak pernah dilakukan oleh Kementerian Pendidikan. Anehnya, ia berlaku pula dalam KOMSAS. Bila pelajar kurang berminat dalam Matematik dan ramai yang menganggap ia subjek yang susah – maka, para guru disaran supaya meningkatkan kemahiran mengajar. Gunakan teknik pengajaran yang lebih interaktif dan kreatif.

Habis, dalam sastera – kenapa tidak disaran supaya guru-guru membawa bentuk pengajaran yang lebih stimulatif dan inovatif demi meningkatkan minat para pelajar terhadap komponen sastera? Sudahnya, silibus dan pilihan teks pula yang dipersalahkan. Kes KOMSAS ini, ibaratnya kita tak berapa reti menari. Tapi kita pula pandai-pandai menyalahkan lantai dan meminta supaya lantai itu ditukar.

Ini tak akan menyelesaikan masalah!

(v)
Saya tidak fikir isu seperti boleh menarik minat para aktivis sastera di Sabah. Sama ada kelompok kita di Bawah Bayu ini secara naturalnya memang suka menjadi pendiam yang menikus; atau kita sengaja malas berfikir. Ramai kalangan kita barangkali akan berfikir begini: kenapa mahu beratkan minda dengan persoalan dan kemelut ini? Lebih baik saya menulis hal-hal yang boleh memberi pulangan materi. Yang boleh mengisi perut.

Ya, suatu masa dulu dilema ini telah dibahaskan dengan begitu hangat. Menulis untuk apa – material atau kepuasan? Menulis untuk pulangan materi tiada salahnya. Tapi, hidup ini bukan segala-galanya hanya berkisar aspek fizikal dan keperluan organik. Kita juga ada jiwa dan rasa – yang harus diisi dengan prinsip dan idealisma.

Kalaupun bukan setiap hari, paling kurang sekali-sekala.

Posted at Saturday, January 26, 2008 by Hasyuda Abadi (HA)

 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


CommentsPrevious Entry Home Next Entry

KREATIF HASYUDA ABADI

Saya juga berada di blog
MEMBELAH KABUT
klik sahaja,
anda dialu-alukan...


 


Dengan sepasang sayap jelita ini
aku akan pergi ke mana sahaja
menjelajah dunia Cinta-Nya...

Sesawang sebelumnya:
LAMAN AKAR CAHAYA
Mailing List:
LAMANAKARCAHAYA YAHOO-GROUPS
PANTUN HARI INI

Memburu rusa di hutan simpan,
Bersama kawan anak Pak Kayat;
Gembira rasa hari persandingan,
Moga berkekalan ke akhir hayat.

Dari Pensiangan ke Pekan Kimanis,
Membeli ikan di Tamu Papar;
Hari persandingan peristiwa manis,
Tiada berulang masa beredar.

Membeli reload di Tanjung Aru,
Jangan lupa membeli laksa;
Selamat menyambut pengantin baru,
Suka duka sama dirasa.


LAYARI KOLEKSI PANTUN HA
YANG LAIN DI SINIPROFIL HA
Salasilah Keturunan Liwas

SAYA dilahirkan di tangan Bi' Susur - bidan kampung ketika masyarakat Sabah masih di bawah era British North Borneo Company. Ayah suku kaum Murut Tenom, Sabah sementara ibu suku kaum Jawa daerah Beaufort. Saya bergelar 'abang tua', 'pak tua' dan 'atuk tua' kepada lima adik - seorang lelaki dan empat perempuan, 18 anak-anak saudara dan seorang cucu. Latar awal kehidupan kecil, dibesarkan dalam kawasan perladangan getah (Lumadan Estate) dan terdedah dengan aktiviti seni pementasan bangsawan, sandiwara, persembahan kugiran dan tarian di tempat kelahiran yang dipergiat oleh para pendidik sekolah dan warga ladang.  Sila Klik Kelanjutannya

SENARAI PENERBITAN BUKU HA
Antologi Puisi Bersama

1] Sematan (GPPS, Sarawak 1984)
2] Titian Rindu (DBP Sabah, 1987)
3] Kekasih (DBP Sabah/MUIS, 1987)
4] Perubahan (DBP, 1988)
5] Siapakah Antara Kita (DBP, 1988)
6] Ujana Laut Ujana Hati (DBP Sabah/MUIS, 1989)
7] Mengenang-Mu (DBP, 1989)
8] Nyanyi Dari Desa (BAHASA/ANAK SENI, 1990)
9] Perkasihan Musim (DBP Sarawak, 1992)
10] Luka Bosnia (BAHASA, 1992)
11] Al-Kahfi (DBP Sabah/MUIS, 1992)
12] Kiswah Rindu (DBP Sabah/MUIS,1993)
13] Nafas Utara Borneo (DBP Brunei, 1994)
14] Qiam (DBP Sabah/MUIS, 1995)
15] Kafilah (DBP/MUIS, 1996)
16] Mujaddid (DBP Sabah/MUIS, 1997)
17] Tasbih Rindu (DBP Sabah/MUIS, 1998)
18] Penyair, Alam dan Kemanusiaan (DBP, 2000)
19] Antologi Puisi Cyber: Graffiti Gratitude
(Yayasan Multimedia Sastera, Bandung,
Indonesia, 2001)
20] Sapaan Bonda (DBP Sabah/MUIS, 2002)
21] ‘Iktikaf (DBP Sabah/MUIS, 2003)
22] Nyanyian Iman (DBP Sabah, 2004)
23] Nyanyian Pulau-Pulau (DBP Sarawak, 2004)
24] Antologi Puisi Sufi: Cinta Pohon Tamar
(Jahabersa Johor Bahru, 2004)
25] Hadrah Cinta (DBP Sabah, 2005)
26] Manuskrip Luka Bangsa (PENA, 2006)


Kumpulan Puisi Persendirian

1] Balada Paduka Mat Salleh (DBP,1989)
2] Akar Cahaya (IPS, 1997)
3] Datang Kembali (IPS, 1997)
4] Menginai Badai (DBP Sabah, 2004)
5]
Sinar Sirna (DBP, 2006)
6] Lebur yang Abadi (Iris P&D, 2008)
7] Buku Kumpulan Pantun persendirian:
Usul Mengenal Asal
(Iris P&D, 2008)


Kumpulan Cerpen Persendirian

Sepasang Sayap Jelita (Inpes, 2004)

Antologi Cerpen Bersama

Rantau Utara, (DBP Brunei, 1989)
Ibrah (Jabatan Hal Ehwal Agama Islam
Negeri Sabah, 2003)


Antologi Skrip Drama Pentas

Unduk Ngadau, (DBP, 2005)

Antologi Kertas Kerja

Idealisme & Intelektualiti dalam
Karya (PENA, 2005)
TEGAK RUMAH KERANA SENDI
RUNTUH SENDI RUMAH BINASA
SENDI BANGSA IALAH BUDI
RUNTUH BUDI RUNTUHLAH BANGSA


BUKU-BUKU PUISI HA

Balada Paduka Mat Salleh (1989) Kumpulan Puisi Menginai Badai (2004) Antologi Puisi Cinta Pohon Tamar
Kumpulan Puisi Sinar Sirna (2006) Kumpulan Cerpen Perseoranganku: Sepasang Sayap Jelit (2004) Koleksi Puisi LEBUR YANG ABADI (2008) diterbitkan oleh IRIS Production and Distributors

PUSTAKA IQBAL NAZIM
(Koleksi HA)

Sedang dibina. Insyaallah bakal menjadi rujukan bersama.Sedang dibina. Insyaallah bakal menjadi rujukan bersama.

Di bawah ini buku-buku Guru dan Idolaku...
Kumpulan Puisi 'Ziarah Tanah Kudup' karya Kemala: GurukuKumpulan Puisi 'Nafas-Nafas Nurani' karya As-Suhaimi: IdolakuKumpulan Puisi 'Perahu Melayu di Lautan Khulzum' karya Hj Johar Buang: Idolaku

Puluhan tahun duduk mengarang, jadilah Sepasang Sayap Jelita, Berkurun tabah kasih menatang, abadilah sayang didakap setia.


Bersama mama dan bapa
(1962)Sertai KEMSAS
Powered by groups.yahoo.comAKTIVITI HA19 APRIL 2008:
MESYUARAT AGUNG IPS KE-17
26 APRIL 2008:
ZIARAH SASTERAWAN: DATUK HJ SHUHAIBUN YUSSUF
27 APRIL 2008:
SEMINAR PEMIKIRAN AMIL JAYA
30 APRIL 2008:
TAKLIMAT PENGHAYATAN SASTERA DAN BUDAYA
2 MEI - 4 MEI 2008:
PROGRAM PENGHAYATAN SASTERA DAN BUDAYA DI KEM KUBENA SIPITANG [Dibatalkan]
5 MEI - 6 MEI 2008:
PROGRAM PENGHAYATAN SASTERA DAN BUDAYA DI KEM TANAKI TAMBUNAN
7 MEI 2008:
MENYAKSIKAN MALAM CITRA PUISI PPSB DI KEM WAWSAN KG OVAI PAPAR
6 JUN 2008:
MAJLIS PENUTUPAN PROGRAM LATIHAN KHIDMAT NEGARA SIRI 2/2008 DI KEM TANAKI TAMBUNAN
21 JUN 2008:
CERAMAH KOMSAS DI SMK MEMBAKUT, SABAH

18 JULAI 2008:
CERAMAH KOMSASM DI SMK NARINANG KOTA BELUD

25 - 28 JULAI 2008:
LAWATAN SAMBIL BELAJAR KE BALI INDONESIA


CERPEN HA
['Link'nya sedang dibina, maaf]
Memilih Diam
Kepala-Kepala
Ekor
Seberkas Idea Tentang Pohon
Debu, Besi dan Sebuah Kebosanan
Dicitrakan Tentang Sesuatu yang Melompat
Bagai Dedalu
Citra Tidak Berakhir di Sini
Hanya Namanya Khartizah
Sahabat Saya yang Hilang
Seniman
Maruah Harith
Jambatan Terbentang Tirus

PAUTAN HA
Ikatan Penulis Sabah (IPS)
Dialog Puisi Sinar Sirna
Koleksi Puisi Lebur yang Abadi
Koleksi Pantun Usul Mengenal Asal
Buya Hamka
Laman Akar Cahaya
Kebudayaan Kesenian Warisan
Mekar Budaya Production
ABIM Sabah
Kemsas
Komposisi OnLine
Istimewa Untukmu
Zikir Group
Klik DBP
DBP
GAPENA
Penyair Terbilang
SEA Write Award
Nobel Prize
Famous Poets anda Poems
Arkib Nobel Prize
KaryaNet
Permata Kata Khalil Gibran
Gramedia
Barisan Nasional
Parti Keadilan Rakyat
PAS
Novel Melayu
Kadayan Universe
Teater Perdana 2006
Putera.Com (Rujukan ICT)
Asterawani Brunei DS
Persatuan Penulis Negeri Sembilan

SASTERAWAN NEGARA
Keris Mas: 1981
Datuk Shahnon Ahmad: 1982
Datuk Dr. Usman Awang: 1983
Datuk A.Samad Said: 1986
Arena Wati: 1987
Dr. Muhammad Haji Salleh: 1991
Datuk Nordin Hassan: 1993
Datuk Abdullah Hussien: 1996
S.Othman Kelantan: 2001

SASTERAWAN MALAYSIA
Ahmad Patria Abdullah
Amaruszati Noor Rahim
Azizi Hj. Abdullah
Arisel B.A
Armiza Nila
Abdul Latip Taib
Amin Minhad
Ariff Mohamad
Asmiaty Amat
Azmah Nordin
Baha Zain
Dahiri Saini
Darma Mohammad
Dharmala NS
Faisal Tehrani
Fuzail Dubai Version
Ghazali Lateh
Hashim Yaacob
HM Tuah Iskandar
Helmy Samad
Jaafar Hamdan
Jaya Ramba
Jeniri Amir
Jiwa Rasa
Lily Haslina Nasir
Marsli N.O
Lutfi Ishak
Mawar Shafei
Nazmi Yakub
Nimoiz TI
Nisah Hj Haron
Paul Nanggang
Rahmat Haron
Roslan Jomel
Salina Ibrahim
Saiee Driss
Sahrulnizam Abdul Talib
Sharul Rizal
Shamsudin Othman
S.M.Zakir
Siti Zainon Ismail
Sri Diah
Wan A.Rafar
W.B.Rendra
Yussuf Fansuri
Zaid Akhtar
Zurinah Hassan

SASTERAWAN NUSANTARA
Pramoedya
Goenawan Mohammad
Agus Noor
Mussidi
Nanang Suryadi
Isa Kamari

SAHABAT HA
Tiara (Singapura)
Rem (Little Norwich)
Hj Ismaily Bongsu (Membakut)
Ony (Sahabat Karib)
Lenny (Kuala Lumpur)
Kanda ABM Fajeer (Sandakan)
Laliman Hj. Ahmad
Katerina Tati (Kota Kinabalu)
Puteri Ezza (Kunak)
H.B Johar (Singapura)
Nurul Omar (Sandakan)
Moyank (Balikpapan)

TOKOH PILIHAN
Tun Mahathir Mohammad
DS Anwar Ibrahim
YB Lim Kit Siang
A.Kadir Jasin
YB Datuk Sharir Abdul Samad
Ruhanie Ahmad
Syed Hussien Alattas
Mohd Sayuti Omar
Khalid Jaafar
Rustam A.Sani (Allahyarham)
Ainon Mohd
Ustaz Najimudin
Datuk Salleh Tun Said
YB Datuk Abdul Rahman Dahlan

MEDIA PILIHAN
Utusan Malaysia OnLine
Aliran Charter 2000
Asia News Network
Gerbang Tempur Politik Maya
BERNAMA
Berita Harian OnLine
Bulletin Malaysia
e-Media
Harakah Daily
Gundohing (Koleksi Maklumat Sabah)
Malaysia Central: Online Press
Malaysia Kini
Diari Pemantau Media Malaysia
Malaysia News
Malaysia Post
Malaysia Today
Malaysia Kita
Merdeka Review
Nanyang Online
Reuters Malaysia
Republika Online
Tempo Online
Screenshots - Jeff Ooi
Sightings
Vanakkam Malaysia
Yahoo! Malaysia News

CATATAN MENARIK
[dedikasi buat putera-puteriku]

Ayat-Ayat Cinta: Sebuah Lagu
Cerpen: Seberkas Idea Tentang Pohon
Tamadun:Tanggapan Penyair
Lagi Fasal PPSB
Pencerahan Persuratan dan Budaya di Sabah
Selamat Hari Ibu
Merenung Semula PPSB
Kem Tanaki Tambunan: PPSB yang Tidak Dilupakan
Puisi: Kerana Matahari
Perihal Seniman dan Ahli Yang Berhormat
Puisi: Mencari Mutiara
Sastera Sabah, Apa Yang Saya Fikirkan
'Taboo' Sebuah Bangsa
PPSB: Sikap Acuh Tak Acuh dan Perjuangan
Sastera Sabah, Apa Yang Saya Fikirkan
Sebuah Ziarah, Orak Arik Sastera
Puisi: Perbualan Sunyi
Negaraku, Rustam yang pergi dan Amil Jaya
Hari Bumi dan Krisis Makanan
Selepas Mesyuarat Agung IPS
Petikan Ucapan HA - MAIPS
Puisi: Saat Kutemui Kesedihan
Berfikir Secara Negatif yang Baik
Merindui Segala Pertemuan
Puisi: Berapung
Puisi: Belantara Nestapa
Adakah Perjuangan Penulis Sekarang?
Apa Khabar Penulis Sabah?
Samudera Kesusasteraan Melayu:
Sastera Negeri di Bawah Bayu [ Siri 1]

Samudera Kesusasteraan Melayu:
Sastera Negeri di Bawah Bayu [ Siri 2]

PuisiAmil Jaya: Mutiara di Lautan Dalam
Sastera, Sebatang Lilin
Sastra dan Nilai Kesukarelaan
Mematangkan Pemimpin
Merasa Selesa
SDC - Sebuah Enigma
Puisi kepada Dinda Sasjira
KOMSAS dan Penulis Mapan
Sastera Sebagai Milik Kebersamaan
Long Pa'Sia
Puisi Hujung
Sastera Sabah Masih Ketinggal (UM)
Kemandulan Minda Sebuah Tohmahan
Setelah Letih Bersastera
Sekali Berani Berdusta
Catatan yang Tertangguh (Surya Irawan)
Catatan Deasoka Abd Naddin Tentang Kuli
Pasang Surut Kreativiti Penyair
Beberapa Pandangan Tentang Isu Penerbitan
Memiliki Buku Puisi Sendiri Selepas Dialog
Nasib Penulis Sabah
Komuniti Sastera Desa
DBP Sabah: Mengembalikan yang Tiada
50 jam Baca Puisi Tanpa Henti
Di Mana Penulis?
DBP Sabah: Apa yang Terjadi
Teater Main-main atau Main-main Teater
Pengantar 'Kitab Sehabis Peristiwa'
Wakil Rakyat
apakah yang Anda Lihat Sebagai Pengarang?
Wawancara BH dengan HA
Ramlie di Mana Kini?-Balasungkawa Ramlie Golah
O Kemerdekaan!
Dondang Penghormatan
Mencari Megakarya
Membedah Karya Sendiri
Sebuah Duka Buat Malaysia (Nurin)
Isu yang Membengangkan
Bagaimana Nawaitu Tercipta
Sajak Anak Belantara
Lirik Samseng
Lirik Angguk2 Geleng2
Di manakah Laila?
I B U
Di Kem Wawasan Kg Ovai
Pantun HA-KeRin 1
Serasehan Buku dan Foto
Pantun HA-Shukri
Pantun HA-REM
Pantun HA-KeRin 2
Memilih Ketua
Gendang Perkhabaran
Beberapa Pandangan Tentang Isu Bayaran Penulis

DENGAR BACA SAJAK
Live: Pastoral Mantanani
Klik! Adik Membebel

BACA MAKALAH HA
Megakarya:
Gagasan Generasi Baru

Sastera Siber:
Kesan Budaya dan Bahasa

Samudera Kesusasteraan Melayu:
Antara Cabaran dan Harapan [Siri 1]
Samudera Kesusasteraan Melayu:
Antara Cabaran dan Harapan [Siri 2]


DENGAR LAGU PILIHAN HA

Selamat Menyambut Pesta Kaamatan ...

Stracie Angie Anam (Stacy AF6)
KEBANGGAAN SABAH
P U I S I:::P I L I H A N

PUISI ANTI DADAH
Belia tanpa dadah...

Tajuk: MISI GENERASI
Karya: Zaen Kasturi

Mengapa lorong berjelaga ini diredahi?,
Dan lembah bernanah ini dituruni?,
Sedang denai hayat di hadapan,
Sayup memandang,
Sedang sinar iman di belakang,
Setia menyuluh jalan,
Denai diterokai,
Dari kasih sayang ayah bonda,
Sinar yang terpercik,
Dari jiwa dan harapan bangsa,
Dan Tuhan tidak pernah berkata,
Bahawa nafsu lebih mulia,
Daripada akal manusia,
Sekali diredahi lorong berjelaga,
Sejuta kali mendung hitam di langit sukma ibunda,
Sekali dituruni lembah bernanah,
Sejuta kali tersayat luka di wajah bangsa,
Otak dijajah serbuk dan habuk khayalan,
Iman ditusuk jarum dari mata syaitan,
Jiwa disimpan dalam kapsul kenaifan,
Seluruh hayat terapung,
Di sungai zaman,

Ini seteru zaman baru harus ditentang,
Dengan semangat padu,
Tak kira apa nama kamu,
Mereka, dia dan aku,
Kerana anak-anak kita,
Diintip setiap waktu,
Sekali leka,
Seribu kali menyesal,
Tidak mudah berlaku,

Mari kita gempur lorong berjelaga,
Agar ruyup luka di wajah berhemah,
Mari kita lafaz ikrar,
Menjadi sumpah berakar,
Mari kita genggam,
Tekad membangun generasi berdaulat,

Ini misi generasi masa kini,
Tidak ingin menjadi cermin yang retak,
Di kamar nusa,
Tidak ingin menjadi album kosong,
Di lantai sejarah,
Gempur!!...,
Gempur lorong berjelaga,
Gempur!!...,
Gempur lembah bernanah....

[Sumber: AADK]PUISI-PUISI HASYUDA ABADI


HANYA SEBUTIR DEBU

benar hanya sebutir debu yang tahu adanya ialah tiada berbanding adaNya yang Ada kerana Dia sentiasa Ada. berbanding debu hanyalah fana yang tidak memiliki apa-apa bergelut dalam lingkaran makna debu-debu lain di bawah sana. lantaran debu itu abadi masih tahu wujudnya kerana masa lalu terungkap rahsia insaf yang tidak sirna dalam sinar yang tertanam jauh di perdu kalbu. debu yang diinjak-injak ini juga tidak mampu. meski tahu wujudnya hanya sisa-sisa musim menyelinap di bawah tikar musallah meratapi kerdilnya tiada terpadankan kebesaran Dia. bahkan manusia yang gagah tapi sirna tahunya bahawa debu adalah titik buatnya. tak siapa mampu memandangnya tapi pasti merasai wujud debu jika memahami sesiapa jua akan sirna dalam warnanya.


TAK TINGGAL RUPA

setiap ada Engkau kukira telah tenggelam dimamah detikMu, tak kukukuh, telah lebur setiap ada Engkau dalam wangi taman tak kumampu mendongak selain runduk menumpukan khusyuk bagai serangga di daerah fauna. Setiap ada Engkau hanyalah debu sebagaimana al-Hallaj yang bernaung di bawah kekuatanMu tak tinggal rupa selain zarah-zarah maha debu.LIPATAN BUNGKAM

hanya memandang ragam bungkam meski mengakar lara di lingkaran kehidupan, suara hanyalah pengantara biasa jambatan maksud tanya atau senarai jawab. diam tercipta damai, merasainya lebih wujud, memaknainya lebih faham. barangkali saatnya tiba santun lebih rahsia daripada memandang setiap bahasa terungkai di sebalik makna bentukan aksara yang dilafaz yang segera mengundang soal. jika terdengar sapa itulah suara menyampai khabar walau hanya di alam bungkam. meski sukar segalanya tertumpu di punca rahsia yang maha rahsia tak mungkin ada yang tahu. rungkailah kalimat setiap dinding ingat, datangkan segala perca cobekan duka di dalam lipatan bungkam, tuang renjis bara di lamannya, seadanya reda rela, andai demikianlah hukuman buat sibuta dibius bisu. di lahad sukma semadi sebati rahsia wangi kuntuman bunga tanpa pernah layu.AINULHAQ

beberapa hari yang lepas tentang bulan, denyut bumi bertambah disimbah cahaya, tapi yang sebenarnya cahaya itu ialah lapisan cahaya atas cahaya mahajelas tidak seperti yang kau perhati tanpa kewujudan ainul haq. betapa leburnya kejadian buat hamba hanya selayak debu tak tertanding keagungan yang diperlukan makna terhadap peristiwa itu. keagungan itulah yang memandu akal mentafsir hadir sebagaimana kau fahami sesuatu yang dimiliki selain kesementaraan. beberapa hari yang lepas kau terbabas pada batas-batas kejadian tatkala sinar bulan yang mengambang penuh itu hanya cahaya yang sementara kerana sumbernya sahaja yang layak memandu kebenaran hakiki.

[Koleksi Puisi Kerohanian: LEBUR YANG ABADI]


Renungan kerohanian ada di sini...

rss feed