sinar

Monday, October 10
PANDUAN MENGANJURKAN SAYEMBARA DEKLAMASI PUISI


PANDUAN MENGANJURKAN SAYEMBARA DEKLAMASI PUISI

 

 

PENDAHULUAN


Deklamasi sajak sudah mendapat tempat di negara kita. Oleh sebab kedudukannya baik tetapi keseniannya tidak dikenali, maka kita berada dalam keadaan tidak menentu. Kebanyakan orang yang mengikuti deklamasi sajak secara sepintas lalu memperoleh kesan bahawa deklamasi ialah penyampaian sajak dengan suara yang kuat dan garang. Ini ditambah dengan aksi yang berlebih-lebihan, misalnya berdiri terkangkang, tangan diangkat tinggi, muka dikerut-kerutkan, dan lain-lain seumpamanya. Kita tidak menolak sebarang tekanan suara dan sebarang aksi, dengan syarat apa-apa yang dilakukan itu bersesuaian dengan karya yang dipersembahkan.


Guru memerlukan pedoman, sama ada untuk memantapkan deklamasi masing-masing, ataupun menjadi hakim yang mempunyai pegangan semasa bertugas. Anggapan sesetengah orang bahawa panel hakim bebas memberikan penilaian tanpa sandaran adalah anggapan yang meleset dan tidak dapat dipertanggungjawabkan. Anggapan demikian menyebabkan peserta sayembara berada dalam keadaan tidak menentu, dan seratus peratus berserah kepada nasib.


PEMBAHAGIAN MARKAH


Seperti kebanyakan sayembara, markah penuh untuk sesuatu persembahan deklamasi ialah 100 yang dibahagikan kepada beberapa bahagian dan panel pusat GAPENA telah memperoleh pembahagian yang dianggap ideal dan tidak mudah dicabar. Pembahagian ini mungkin kelihatan masih umum di dalam kotak-kotak markah itu, tetapi menjadi jelas (walaupun tidak mungkin objektif sepenuhnya) apabila setiap bahagian didefinisikan serta dikemukakan contoh-contoh.


Yang di bawah ini ialah pembahagian markah seperti yang disebutkan.


Teknik ¦ 25 markah

Gaya   ¦ 25 markah

Nada   ¦ 25 markah

Suara  ¦ 25 markah


Teknik
Teknik ialah cara menyampaikan isi. Definisi ini terlalu umum, dan jika kita membataskan lingkungannya, kita akan menganggap segala hal yang berkaitan dengan cara persembahan sebagai teknik. Untuk menentukan bahawa markah 25 itu wajar dengan lingkungan teknik, Maka panel penilai hendaklah menganggap perkara-perkara ini ialah teknik:

 

(a)    Cara deklamator melangkah ke tempat yang ditentukan untuk dia   mendeklamasikan sajak. Jika dia berlenggang secara hendak tak hendak, atau jika dia tersenyum tidak menentu dan melambaikan tangan kepada kawan-kawannya, atau berbuat sesuatu yang bertentangan dengan mood deklamasi, markah akan dipotong.


 (b) Cara deklamator memulakan deklamasi. Jika permulaan itu terlalu asing  berbanding keadaan sebelum ayat pertama diucapkan, markah akan dipotong.


(c)  Gerakan tubuh badan hendaklah bersesuaian. Gerakan tangan, kepala, bahu dan lain-lain yang sesuai hendaklah berpadanan dengan deklamasi yang mantap.

(d)  Gerakan bebas dibenarkan di atas pentas sahaja dan boleh menggunakan alat bantu yang bersesuaian dan tidak membahayakan.

 

Gaya
Gaya ialah penampilan keindahan yang matang. Definisi ini juga umum seperti definisi teknik, dan lingkungannya hendaklah ditentukan untuk mendapatkan keselarasan dalam penilaian. Sesiapa yang biasa dengan deklamasi akan mudah memahami maksud gaya, kerana dia dapat mengenal keindahan penyampaian karya. Deklamator yang mantap memperlihatkan keyakinan di atas pentas. Gaya berkaitan dengan keyakinan, kerana deklamator yang tidak yakin mungkin tidak berjaya memaparkan keindahan.

Untuk menentukan had gaya itu sesuai dengan 25 markah yang diperuntukkan, hal-hal ini hendaklah diberi perhatian:


(a) Keyakinan yang terbayang pada wajah deklamator.

(b) Mimik muka yang berubah-ubah, sesuai dengan maksud bahagian-bahagian sajak.

(c) Keberanian menatap penonton untuk memperoleh kesan perhubungan antara deklamator dengan audiens.Nada
Nada ialah istilah yang dipinjam dari bidang muzik. Seperti yang dapat kita fahami dalam muzik, nada hendaklah sejajar dengan maksud sesebuah karya. Dalam sajak, nada merupakan hasilan motivasi. Ini bermakna, alasan terciptanya sesebuah karya menentukan nada karya itu.


Dalam deklamasi, deklamator hendaklah mengenal pasti nada karya yang akan dipersembahkannya. Dia hendaklah mempersembahkan karya yang bernada protes dengan intonasi yang sesuai dengan protes. Demikian jugalah nada-nada yang lain.

Seseorang deklamator tidak semestinya menggunakan suara yang tinggi dalam deklamasi. Ini disebutkan kerana sudah menjadi kebiasaan di mana-mana, sajak disampaikan dengan cara menekankan setiap kata. Deklamasi mungkin menepati deklamasi yang baik jika sajak yang dideklamasikan itu memuatkan kemarahan yang tidak terhingga.


Deklamator hendaklah mempelajari nada setiap sajak, dan nada itu hendaklah diterjemah ke intonasi dan tekanan ketika karya itu dipersembahkan. Panel hakim tentulah telah membaca karya-karya yang digunakan dalam sayembara, kerana tanpa berbuat demikian, panel hakim tidak dapat mengesan nada.


Sebutan dan Suara

Pada dasarnya, suara adalah anugerah Tuhan yang turut menentukan identiti seseorang. Kita mengenal suara seseorang seperti mana kita mengenal rupanya juga. Oleh sebab itu, ada kemungkinan muncul kebertuahan, iaitu suara yang baik akan "menghadiahkan" markah yang agak banyak.


Walau bagaimanapun, seseorang masih boleh berlatih untuk memperbaik suaranya. Dia boleh berlatih bersuara serak, bersuara dari dalam dan seumpamanya, untuk menimbulkan kesedapan orang mendengarnya.


Dalam penghakiman, panel hakim hendaklah mengambil perhatian terhadap penerbitan suara untuk disesuaikan dengan isi, gaya dan nada sajak. Perlu disebutkan, suara yang diada-adakan secara ketara (misalnya deklamator membesarkan ruang mulut untuk menerbitkan suara yang besar), tidak dapat dianggap suara yang baik. Oleh itu, jika didapati seseorang menerbitkan suara yang mengada-ngada, dan bertentangan dengan kematangan deklamasi, markah bahagian suaranya hendaklah dipotong.


Yang berkaitan dengan suara ialah sebutan. Deklamator hendaklah menggunakan
sebutan baku. Sebutan baku pun mungkin menimbulkan masalah kerana ada anggapan bahawa sebutan baku itu bermaksud sebutan yang mengikut ejaan seratus-peratus.


Sebenarnya, sebutan baku bahasa Melayu dikenal melalui tinjauan terhadap fonetik bahasa Melayu, di samping mengikut ejaan. Tidaklah betul anggapan bahawa bunyi hujung kata yang berakhir dengan huruf k dan t itu mesti ditebalkan. Sebenarnya, jika bunyi itu ditebalkan, timbul keadaan yang asing, kerana orang Melayu menyebut duduk, jebak, surut dan laut seadanya, tanpa menebalkan huruf k dan t yang mengakhirkan ejaan kata-kata itu. Dalam Sayembara Deklamasi Puisi Kebangsaan, sebutan yang menebalkan bunyi tertentu iaitu yang bertentangan dengan peraturan atau kebiasaan fonetik Melayu akan dianggap satu kelemahan. Markah bahagian tersebut akan dipotong.

Kelancaran

Kelancaran (termasuk kefasihan) amat dituntut dalam menentukan deklamasi yang baik. Oleh sebab deklamator telah menghafal puisi yang akan disampaikannya, (atau dia membawa teks, kerana ini diizinkan, walaupun tidak digalakkan), maka markah tidak diberikan untuk bahagian ini, sebaliknya jika berlaku kesilapan, markah akan dipotong. Maksud di sini, setelah markah diperoleh hasil penilai aspek-aspek yang telah dikemukakan di atas, jika terdapat kesilapan menyebutkan sepatah kata atau sejumlah kata (misalnya perkataan "telah" disebut "tidak", perkataan "jangan" disebut "jarang" dan seumpamanya), atau meninggalkan kata yang terdapat dalam teks asal, maka markah akan dipotong. Markah akan dipotong dengan banyaknya jika kesilapan itu (walaupun sepatah kata sahaja) menyebabkan keseluruhan maksud sajak berubah.


Perlu ditegas, bahawa markah juga akan dipotong jika deklamator menyebutkan sepatah atau sejumlah kata, kemudian disedari bahawa kata itu silap lalu disebutkan kata lain pula. Kelancaran terganggu kerana kesilapan demikian.


Untuk menentukan sajak dideklamasikan oleh deklamator itu tepat seperti yang terdapat dalam teks, panel penilai hendaklah menatap teks ketika deklamasi berlangsung. Jika terdapat kesilapan panel hendaklah memutuskan pemotongan markah dengan bijak sana, kerana terdapat jenis kesilapan yang tidak dapat dimaafkan.


Diubahsuai daripada "Pedoman Deklamasi Puisi untuk Sayembara Deklamasi Puisi Hari Kebangsaan 1996" oleh Rahman Shaari


Posted at Monday, October 10, 2005 by Hasyuda Abadi (HA)

Name
April 5, 2010   11:33 PM PDT
 
Salam,
Saudara, apakah yang dimaksudkan sayembara puisi ? Dlm pertandingan sayembara puisi bolehkah iringin muzik mengiringi persembahan?
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


CommentsPrevious Entry Home Next Entry

KREATIF HASYUDA ABADI

Saya juga berada di blog
MEMBELAH KABUT
klik sahaja,
anda dialu-alukan...


 


Dengan sepasang sayap jelita ini
aku akan pergi ke mana sahaja
menjelajah dunia Cinta-Nya...

Sesawang sebelumnya:
LAMAN AKAR CAHAYA
Mailing List:
LAMANAKARCAHAYA YAHOO-GROUPS
PANTUN HARI INI

Memburu rusa di hutan simpan,
Bersama kawan anak Pak Kayat;
Gembira rasa hari persandingan,
Moga berkekalan ke akhir hayat.

Dari Pensiangan ke Pekan Kimanis,
Membeli ikan di Tamu Papar;
Hari persandingan peristiwa manis,
Tiada berulang masa beredar.

Membeli reload di Tanjung Aru,
Jangan lupa membeli laksa;
Selamat menyambut pengantin baru,
Suka duka sama dirasa.


LAYARI KOLEKSI PANTUN HA
YANG LAIN DI SINIPROFIL HA
Salasilah Keturunan Liwas

SAYA dilahirkan di tangan Bi' Susur - bidan kampung ketika masyarakat Sabah masih di bawah era British North Borneo Company. Ayah suku kaum Murut Tenom, Sabah sementara ibu suku kaum Jawa daerah Beaufort. Saya bergelar 'abang tua', 'pak tua' dan 'atuk tua' kepada lima adik - seorang lelaki dan empat perempuan, 18 anak-anak saudara dan seorang cucu. Latar awal kehidupan kecil, dibesarkan dalam kawasan perladangan getah (Lumadan Estate) dan terdedah dengan aktiviti seni pementasan bangsawan, sandiwara, persembahan kugiran dan tarian di tempat kelahiran yang dipergiat oleh para pendidik sekolah dan warga ladang.  Sila Klik Kelanjutannya

SENARAI PENERBITAN BUKU HA
Antologi Puisi Bersama

1] Sematan (GPPS, Sarawak 1984)
2] Titian Rindu (DBP Sabah, 1987)
3] Kekasih (DBP Sabah/MUIS, 1987)
4] Perubahan (DBP, 1988)
5] Siapakah Antara Kita (DBP, 1988)
6] Ujana Laut Ujana Hati (DBP Sabah/MUIS, 1989)
7] Mengenang-Mu (DBP, 1989)
8] Nyanyi Dari Desa (BAHASA/ANAK SENI, 1990)
9] Perkasihan Musim (DBP Sarawak, 1992)
10] Luka Bosnia (BAHASA, 1992)
11] Al-Kahfi (DBP Sabah/MUIS, 1992)
12] Kiswah Rindu (DBP Sabah/MUIS,1993)
13] Nafas Utara Borneo (DBP Brunei, 1994)
14] Qiam (DBP Sabah/MUIS, 1995)
15] Kafilah (DBP/MUIS, 1996)
16] Mujaddid (DBP Sabah/MUIS, 1997)
17] Tasbih Rindu (DBP Sabah/MUIS, 1998)
18] Penyair, Alam dan Kemanusiaan (DBP, 2000)
19] Antologi Puisi Cyber: Graffiti Gratitude
(Yayasan Multimedia Sastera, Bandung,
Indonesia, 2001)
20] Sapaan Bonda (DBP Sabah/MUIS, 2002)
21] ‘Iktikaf (DBP Sabah/MUIS, 2003)
22] Nyanyian Iman (DBP Sabah, 2004)
23] Nyanyian Pulau-Pulau (DBP Sarawak, 2004)
24] Antologi Puisi Sufi: Cinta Pohon Tamar
(Jahabersa Johor Bahru, 2004)
25] Hadrah Cinta (DBP Sabah, 2005)
26] Manuskrip Luka Bangsa (PENA, 2006)


Kumpulan Puisi Persendirian

1] Balada Paduka Mat Salleh (DBP,1989)
2] Akar Cahaya (IPS, 1997)
3] Datang Kembali (IPS, 1997)
4] Menginai Badai (DBP Sabah, 2004)
5]
Sinar Sirna (DBP, 2006)
6] Lebur yang Abadi (Iris P&D, 2008)
7] Buku Kumpulan Pantun persendirian:
Usul Mengenal Asal
(Iris P&D, 2008)


Kumpulan Cerpen Persendirian

Sepasang Sayap Jelita (Inpes, 2004)

Antologi Cerpen Bersama

Rantau Utara, (DBP Brunei, 1989)
Ibrah (Jabatan Hal Ehwal Agama Islam
Negeri Sabah, 2003)


Antologi Skrip Drama Pentas

Unduk Ngadau, (DBP, 2005)

Antologi Kertas Kerja

Idealisme & Intelektualiti dalam
Karya (PENA, 2005)
TEGAK RUMAH KERANA SENDI
RUNTUH SENDI RUMAH BINASA
SENDI BANGSA IALAH BUDI
RUNTUH BUDI RUNTUHLAH BANGSA


BUKU-BUKU PUISI HA

Balada Paduka Mat Salleh (1989) Kumpulan Puisi Menginai Badai (2004) Antologi Puisi Cinta Pohon Tamar
Kumpulan Puisi Sinar Sirna (2006) Kumpulan Cerpen Perseoranganku: Sepasang Sayap Jelit (2004) Koleksi Puisi LEBUR YANG ABADI (2008) diterbitkan oleh IRIS Production and Distributors

PUSTAKA IQBAL NAZIM
(Koleksi HA)

Sedang dibina. Insyaallah bakal menjadi rujukan bersama.Sedang dibina. Insyaallah bakal menjadi rujukan bersama.

Di bawah ini buku-buku Guru dan Idolaku...
Kumpulan Puisi 'Ziarah Tanah Kudup' karya Kemala: GurukuKumpulan Puisi 'Nafas-Nafas Nurani' karya As-Suhaimi: IdolakuKumpulan Puisi 'Perahu Melayu di Lautan Khulzum' karya Hj Johar Buang: Idolaku

Puluhan tahun duduk mengarang, jadilah Sepasang Sayap Jelita, Berkurun tabah kasih menatang, abadilah sayang didakap setia.


Bersama mama dan bapa
(1962)Sertai KEMSAS
Powered by groups.yahoo.comAKTIVITI HA19 APRIL 2008:
MESYUARAT AGUNG IPS KE-17
26 APRIL 2008:
ZIARAH SASTERAWAN: DATUK HJ SHUHAIBUN YUSSUF
27 APRIL 2008:
SEMINAR PEMIKIRAN AMIL JAYA
30 APRIL 2008:
TAKLIMAT PENGHAYATAN SASTERA DAN BUDAYA
2 MEI - 4 MEI 2008:
PROGRAM PENGHAYATAN SASTERA DAN BUDAYA DI KEM KUBENA SIPITANG [Dibatalkan]
5 MEI - 6 MEI 2008:
PROGRAM PENGHAYATAN SASTERA DAN BUDAYA DI KEM TANAKI TAMBUNAN
7 MEI 2008:
MENYAKSIKAN MALAM CITRA PUISI PPSB DI KEM WAWSAN KG OVAI PAPAR
6 JUN 2008:
MAJLIS PENUTUPAN PROGRAM LATIHAN KHIDMAT NEGARA SIRI 2/2008 DI KEM TANAKI TAMBUNAN
21 JUN 2008:
CERAMAH KOMSAS DI SMK MEMBAKUT, SABAH

18 JULAI 2008:
CERAMAH KOMSASM DI SMK NARINANG KOTA BELUD

25 - 28 JULAI 2008:
LAWATAN SAMBIL BELAJAR KE BALI INDONESIA


CERPEN HA
['Link'nya sedang dibina, maaf]
Memilih Diam
Kepala-Kepala
Ekor
Seberkas Idea Tentang Pohon
Debu, Besi dan Sebuah Kebosanan
Dicitrakan Tentang Sesuatu yang Melompat
Bagai Dedalu
Citra Tidak Berakhir di Sini
Hanya Namanya Khartizah
Sahabat Saya yang Hilang
Seniman
Maruah Harith
Jambatan Terbentang Tirus

PAUTAN HA
Ikatan Penulis Sabah (IPS)
Dialog Puisi Sinar Sirna
Koleksi Puisi Lebur yang Abadi
Koleksi Pantun Usul Mengenal Asal
Buya Hamka
Laman Akar Cahaya
Kebudayaan Kesenian Warisan
Mekar Budaya Production
ABIM Sabah
Kemsas
Komposisi OnLine
Istimewa Untukmu
Zikir Group
Klik DBP
DBP
GAPENA
Penyair Terbilang
SEA Write Award
Nobel Prize
Famous Poets anda Poems
Arkib Nobel Prize
KaryaNet
Permata Kata Khalil Gibran
Gramedia
Barisan Nasional
Parti Keadilan Rakyat
PAS
Novel Melayu
Kadayan Universe
Teater Perdana 2006
Putera.Com (Rujukan ICT)
Asterawani Brunei DS
Persatuan Penulis Negeri Sembilan

SASTERAWAN NEGARA
Keris Mas: 1981
Datuk Shahnon Ahmad: 1982
Datuk Dr. Usman Awang: 1983
Datuk A.Samad Said: 1986
Arena Wati: 1987
Dr. Muhammad Haji Salleh: 1991
Datuk Nordin Hassan: 1993
Datuk Abdullah Hussien: 1996
S.Othman Kelantan: 2001

SASTERAWAN MALAYSIA
Ahmad Patria Abdullah
Amaruszati Noor Rahim
Azizi Hj. Abdullah
Arisel B.A
Armiza Nila
Abdul Latip Taib
Amin Minhad
Ariff Mohamad
Asmiaty Amat
Azmah Nordin
Baha Zain
Dahiri Saini
Darma Mohammad
Dharmala NS
Faisal Tehrani
Fuzail Dubai Version
Ghazali Lateh
Hashim Yaacob
HM Tuah Iskandar
Helmy Samad
Jaafar Hamdan
Jaya Ramba
Jeniri Amir
Jiwa Rasa
Lily Haslina Nasir
Marsli N.O
Lutfi Ishak
Mawar Shafei
Nazmi Yakub
Nimoiz TI
Nisah Hj Haron
Paul Nanggang
Rahmat Haron
Roslan Jomel
Salina Ibrahim
Saiee Driss
Sahrulnizam Abdul Talib
Sharul Rizal
Shamsudin Othman
S.M.Zakir
Siti Zainon Ismail
Sri Diah
Wan A.Rafar
W.B.Rendra
Yussuf Fansuri
Zaid Akhtar
Zurinah Hassan

SASTERAWAN NUSANTARA
Pramoedya
Goenawan Mohammad
Agus Noor
Mussidi
Nanang Suryadi
Isa Kamari

SAHABAT HA
Tiara (Singapura)
Rem (Little Norwich)
Hj Ismaily Bongsu (Membakut)
Ony (Sahabat Karib)
Lenny (Kuala Lumpur)
Kanda ABM Fajeer (Sandakan)
Laliman Hj. Ahmad
Katerina Tati (Kota Kinabalu)
Puteri Ezza (Kunak)
H.B Johar (Singapura)
Nurul Omar (Sandakan)
Moyank (Balikpapan)

TOKOH PILIHAN
Tun Mahathir Mohammad
DS Anwar Ibrahim
YB Lim Kit Siang
A.Kadir Jasin
YB Datuk Sharir Abdul Samad
Ruhanie Ahmad
Syed Hussien Alattas
Mohd Sayuti Omar
Khalid Jaafar
Rustam A.Sani (Allahyarham)
Ainon Mohd
Ustaz Najimudin
Datuk Salleh Tun Said
YB Datuk Abdul Rahman Dahlan

MEDIA PILIHAN
Utusan Malaysia OnLine
Aliran Charter 2000
Asia News Network
Gerbang Tempur Politik Maya
BERNAMA
Berita Harian OnLine
Bulletin Malaysia
e-Media
Harakah Daily
Gundohing (Koleksi Maklumat Sabah)
Malaysia Central: Online Press
Malaysia Kini
Diari Pemantau Media Malaysia
Malaysia News
Malaysia Post
Malaysia Today
Malaysia Kita
Merdeka Review
Nanyang Online
Reuters Malaysia
Republika Online
Tempo Online
Screenshots - Jeff Ooi
Sightings
Vanakkam Malaysia
Yahoo! Malaysia News

CATATAN MENARIK
[dedikasi buat putera-puteriku]

Ayat-Ayat Cinta: Sebuah Lagu
Cerpen: Seberkas Idea Tentang Pohon
Tamadun:Tanggapan Penyair
Lagi Fasal PPSB
Pencerahan Persuratan dan Budaya di Sabah
Selamat Hari Ibu
Merenung Semula PPSB
Kem Tanaki Tambunan: PPSB yang Tidak Dilupakan
Puisi: Kerana Matahari
Perihal Seniman dan Ahli Yang Berhormat
Puisi: Mencari Mutiara
Sastera Sabah, Apa Yang Saya Fikirkan
'Taboo' Sebuah Bangsa
PPSB: Sikap Acuh Tak Acuh dan Perjuangan
Sastera Sabah, Apa Yang Saya Fikirkan
Sebuah Ziarah, Orak Arik Sastera
Puisi: Perbualan Sunyi
Negaraku, Rustam yang pergi dan Amil Jaya
Hari Bumi dan Krisis Makanan
Selepas Mesyuarat Agung IPS
Petikan Ucapan HA - MAIPS
Puisi: Saat Kutemui Kesedihan
Berfikir Secara Negatif yang Baik
Merindui Segala Pertemuan
Puisi: Berapung
Puisi: Belantara Nestapa
Adakah Perjuangan Penulis Sekarang?
Apa Khabar Penulis Sabah?
Samudera Kesusasteraan Melayu:
Sastera Negeri di Bawah Bayu [ Siri 1]

Samudera Kesusasteraan Melayu:
Sastera Negeri di Bawah Bayu [ Siri 2]

PuisiAmil Jaya: Mutiara di Lautan Dalam
Sastera, Sebatang Lilin
Sastra dan Nilai Kesukarelaan
Mematangkan Pemimpin
Merasa Selesa
SDC - Sebuah Enigma
Puisi kepada Dinda Sasjira
KOMSAS dan Penulis Mapan
Sastera Sebagai Milik Kebersamaan
Long Pa'Sia
Puisi Hujung
Sastera Sabah Masih Ketinggal (UM)
Kemandulan Minda Sebuah Tohmahan
Setelah Letih Bersastera
Sekali Berani Berdusta
Catatan yang Tertangguh (Surya Irawan)
Catatan Deasoka Abd Naddin Tentang Kuli
Pasang Surut Kreativiti Penyair
Beberapa Pandangan Tentang Isu Penerbitan
Memiliki Buku Puisi Sendiri Selepas Dialog
Nasib Penulis Sabah
Komuniti Sastera Desa
DBP Sabah: Mengembalikan yang Tiada
50 jam Baca Puisi Tanpa Henti
Di Mana Penulis?
DBP Sabah: Apa yang Terjadi
Teater Main-main atau Main-main Teater
Pengantar 'Kitab Sehabis Peristiwa'
Wakil Rakyat
apakah yang Anda Lihat Sebagai Pengarang?
Wawancara BH dengan HA
Ramlie di Mana Kini?-Balasungkawa Ramlie Golah
O Kemerdekaan!
Dondang Penghormatan
Mencari Megakarya
Membedah Karya Sendiri
Sebuah Duka Buat Malaysia (Nurin)
Isu yang Membengangkan
Bagaimana Nawaitu Tercipta
Sajak Anak Belantara
Lirik Samseng
Lirik Angguk2 Geleng2
Di manakah Laila?
I B U
Di Kem Wawasan Kg Ovai
Pantun HA-KeRin 1
Serasehan Buku dan Foto
Pantun HA-Shukri
Pantun HA-REM
Pantun HA-KeRin 2
Memilih Ketua
Gendang Perkhabaran
Beberapa Pandangan Tentang Isu Bayaran Penulis

DENGAR BACA SAJAK
Live: Pastoral Mantanani
Klik! Adik Membebel

BACA MAKALAH HA
Megakarya:
Gagasan Generasi Baru

Sastera Siber:
Kesan Budaya dan Bahasa

Samudera Kesusasteraan Melayu:
Antara Cabaran dan Harapan [Siri 1]
Samudera Kesusasteraan Melayu:
Antara Cabaran dan Harapan [Siri 2]


DENGAR LAGU PILIHAN HA

Selamat Menyambut Pesta Kaamatan ...

Stracie Angie Anam (Stacy AF6)
KEBANGGAAN SABAH
P U I S I:::P I L I H A N

PUISI ANTI DADAH
Belia tanpa dadah...

Tajuk: MISI GENERASI
Karya: Zaen Kasturi

Mengapa lorong berjelaga ini diredahi?,
Dan lembah bernanah ini dituruni?,
Sedang denai hayat di hadapan,
Sayup memandang,
Sedang sinar iman di belakang,
Setia menyuluh jalan,
Denai diterokai,
Dari kasih sayang ayah bonda,
Sinar yang terpercik,
Dari jiwa dan harapan bangsa,
Dan Tuhan tidak pernah berkata,
Bahawa nafsu lebih mulia,
Daripada akal manusia,
Sekali diredahi lorong berjelaga,
Sejuta kali mendung hitam di langit sukma ibunda,
Sekali dituruni lembah bernanah,
Sejuta kali tersayat luka di wajah bangsa,
Otak dijajah serbuk dan habuk khayalan,
Iman ditusuk jarum dari mata syaitan,
Jiwa disimpan dalam kapsul kenaifan,
Seluruh hayat terapung,
Di sungai zaman,

Ini seteru zaman baru harus ditentang,
Dengan semangat padu,
Tak kira apa nama kamu,
Mereka, dia dan aku,
Kerana anak-anak kita,
Diintip setiap waktu,
Sekali leka,
Seribu kali menyesal,
Tidak mudah berlaku,

Mari kita gempur lorong berjelaga,
Agar ruyup luka di wajah berhemah,
Mari kita lafaz ikrar,
Menjadi sumpah berakar,
Mari kita genggam,
Tekad membangun generasi berdaulat,

Ini misi generasi masa kini,
Tidak ingin menjadi cermin yang retak,
Di kamar nusa,
Tidak ingin menjadi album kosong,
Di lantai sejarah,
Gempur!!...,
Gempur lorong berjelaga,
Gempur!!...,
Gempur lembah bernanah....

[Sumber: AADK]PUISI-PUISI HASYUDA ABADI


HANYA SEBUTIR DEBU

benar hanya sebutir debu yang tahu adanya ialah tiada berbanding adaNya yang Ada kerana Dia sentiasa Ada. berbanding debu hanyalah fana yang tidak memiliki apa-apa bergelut dalam lingkaran makna debu-debu lain di bawah sana. lantaran debu itu abadi masih tahu wujudnya kerana masa lalu terungkap rahsia insaf yang tidak sirna dalam sinar yang tertanam jauh di perdu kalbu. debu yang diinjak-injak ini juga tidak mampu. meski tahu wujudnya hanya sisa-sisa musim menyelinap di bawah tikar musallah meratapi kerdilnya tiada terpadankan kebesaran Dia. bahkan manusia yang gagah tapi sirna tahunya bahawa debu adalah titik buatnya. tak siapa mampu memandangnya tapi pasti merasai wujud debu jika memahami sesiapa jua akan sirna dalam warnanya.


TAK TINGGAL RUPA

setiap ada Engkau kukira telah tenggelam dimamah detikMu, tak kukukuh, telah lebur setiap ada Engkau dalam wangi taman tak kumampu mendongak selain runduk menumpukan khusyuk bagai serangga di daerah fauna. Setiap ada Engkau hanyalah debu sebagaimana al-Hallaj yang bernaung di bawah kekuatanMu tak tinggal rupa selain zarah-zarah maha debu.LIPATAN BUNGKAM

hanya memandang ragam bungkam meski mengakar lara di lingkaran kehidupan, suara hanyalah pengantara biasa jambatan maksud tanya atau senarai jawab. diam tercipta damai, merasainya lebih wujud, memaknainya lebih faham. barangkali saatnya tiba santun lebih rahsia daripada memandang setiap bahasa terungkai di sebalik makna bentukan aksara yang dilafaz yang segera mengundang soal. jika terdengar sapa itulah suara menyampai khabar walau hanya di alam bungkam. meski sukar segalanya tertumpu di punca rahsia yang maha rahsia tak mungkin ada yang tahu. rungkailah kalimat setiap dinding ingat, datangkan segala perca cobekan duka di dalam lipatan bungkam, tuang renjis bara di lamannya, seadanya reda rela, andai demikianlah hukuman buat sibuta dibius bisu. di lahad sukma semadi sebati rahsia wangi kuntuman bunga tanpa pernah layu.AINULHAQ

beberapa hari yang lepas tentang bulan, denyut bumi bertambah disimbah cahaya, tapi yang sebenarnya cahaya itu ialah lapisan cahaya atas cahaya mahajelas tidak seperti yang kau perhati tanpa kewujudan ainul haq. betapa leburnya kejadian buat hamba hanya selayak debu tak tertanding keagungan yang diperlukan makna terhadap peristiwa itu. keagungan itulah yang memandu akal mentafsir hadir sebagaimana kau fahami sesuatu yang dimiliki selain kesementaraan. beberapa hari yang lepas kau terbabas pada batas-batas kejadian tatkala sinar bulan yang mengambang penuh itu hanya cahaya yang sementara kerana sumbernya sahaja yang layak memandu kebenaran hakiki.

[Koleksi Puisi Kerohanian: LEBUR YANG ABADI]


Renungan kerohanian ada di sini...

rss feed